wait
9 March 2022

Visa en Mastercard blokkeren transacties met alle creditcards in Rusland

De wereld zoals we die kenden is in hele korte tijd drastisch veranderd. De invasie van Rusland in Oekraïne en de oorlogsbeelden die nu dagelijks binnenkomen zijn een schok voor de wereld. Allereerst voor de burgers van Oekraïne en hun familie en vrienden in het buitenland. Onze gedachten gaan uit naar alle onschuldige burgers die door deze oorlog worden getroffen.

De Europese Unie en Amerika hebben de onrechtmatige aanval van Rusland veroordeeld en strenge sancties tegen Rusland ingesteld. Deze sancties zijn en worden direct in de betaalsystemen van ICS toegepast zoals vereist. Visa en Mastercard hebben besloten om alle creditcard-transacties met Rusland te blokkeren, ook worden transacties met Russische creditcards geblokkeerd. Zo hebben beide bedrijven via een persbericht bekendgemaakt.

Wat betekent dit? Kortgezegd, komt het er op neer dat ICS creditcards niet langer werken in Rusland. Niet bij een geldautomaat en ook niet in een winkel. Creditcards die zijn uitgegeven in Rusland, werken niet langer in het buitenland. En in sommige gevallen ook niet in Rusland.

Verklaring Visa Card
Met onmiddellijke ingang zal Visa met haar klanten en partners in Rusland samenwerken om alle Visa-transacties in de komende dagen stop te zetten. Zodra dat is gebeurd, zullen alle transacties die worden verricht met in Rusland uitgegeven Visa-kaarten niet meer buiten het land werken. En zullen alle Visa-kaarten die door financiële instellingen buiten Rusland zijn uitgegeven, niet meer werken in Rusland.
Verklaring Mastercard
De betaaldienstverlener heeft besloten de netwerkdiensten in Rusland op te schorten. Met deze actie zullen kaarten die zijn uitgegeven door Russische banken niet langer worden ondersteund door het Mastercard-netwerk, ongeacht waar ze worden gebruikt - binnen of buiten Rusland. En elke Mastercard die in het buitenland is uitgegeven, zal niet werken bij Russische handelaren of geldautomaten.
Zwaarwegend besluit
Zowel Visa als Mastercard geven aan deze ingrijpende beslissing niet licht op te nemen. De gedachten zijn bij Oekraïne, de slachtoffers en de vele collega's en klanten in de getroffen landen. Visa geeft aan: "Deze oorlog en de voortdurende bedreiging van vrede en stabiliteit vereisen dat we reageren in overeenstemming met onze waarden."
Gebruik in de Oekraïne
Zowel Mastercard als Visa geven aan dat kaarten uitgegeven buiten Rusland zullen werken op het Visa en Mastercard netwerk in Oekraïne. Maar gegeven de onduidelijke omstandigheden en  vanwege mogelijke verbroken communicatie verbindingen dat dat  niet altijd gegarandeerd kan worden.
Oekraïense kaarten in Nederland
Zowel Mastercard als Visa geven aan dat kaarten uitgegeven in Oekraïne zullen werken op het Visa en Mastercard netwerk buiten Oekraïne (maar niet in Rusland) . Maar gegeven de onduidelijke omstandigheden en  mogelijke verbroken communicatie verbindingen dat dat niet altijd gegarandeerd kan worden.
Meer weten?
Met vragen over de (actuele) betaalsituatie in Rusland en Oekraïne kunt u altijd terecht bij de ICS Servicedesk. Voor de juiste informatie belt u het nummer zie contactpagina.
De teksten van de persberichten van Visa en Mastercard vindt u hier:
Visa Suspends All Russia Operations
Mastercard Statement on Suspension of Russian Operations  | Mastercard Newsroom